Nyheter

Anders fixar spända käkar

En del har långvarig huvudvärk, andra gnisslar tänder på natten. Problem med spända käkar ger en rad olika symptom. Käkmassage kan råda bot på problemen.

För tio år sedan bestämde sig Anders Granholm för att byta bransch. Han jobbade inom livsmedelsindustrin och säger att muskler hört till hans område under hela hans yrkesverksamma liv.

Intresset för människokroppens muskler har han haft länge, först gick han några kurser i massage och såg det främst som ett fritidsintresse. Småningom mognade beslutet att sadla om, och då ville han ­göra det fullt ut, inte som en deltidssatsning.

  • Jag hade nog tänkt att studera i Österbotten men den kurs jag ville gå hade precis startat och då skulle jag ha tvingats vänta ett helt år. Så jag sökte till Axelssons i Stockholm och antogs.

Under studietiden pendlade han mellan hemmet i Sandsund och Stockholm. Han säger att studierna till massör var intressanta men krävande. I massörsutbildningen ingick kurser i käkmassage, något som ­direkt fångade hans intresse.

  • Jag tänkte redan då att det skulle kunna bli min specialitet. Kroppen är ju en helhet, så problem i käken kan också ge symptom på många ställen på kroppen.

Fortsättningsvis jobbar han med all slags massage, men allt fler har upptäckt käkmassage som ett sätt att lindra bland annat långvarig ­huvudvärk.

Anders Granholm säger att stress är en ganska stark orsak till problem i käkpartiet. En del av hans klienter blir rekommenderade av sin tandläkare att testa käkmassage för att komma till rätta med att de gnisslar tänder eller biter ihop käkarna när de sover.

Många pressar eller biter ihop ­käkarna på dagen och gnisslar tänder på natten, spänningarna sätter sig ofta i käken och ansiktet. Varningstecken är att man har ont i ­huvudet, trötta käkar och smärtor i ansiktet när man vaknar.

  • Förr rekommenderade man enbart bettskena för de här problemen men nu samarbetar jag med ett antal tandläkare.

Ganska många av Anders Granholms ­klienter är unga, från ton­åren och uppåt.

  • Käkproblemen finns i alla åldrar men bland mina klienter har jag märkt en ökning bland de yngre.

Ett relativt vanligt problem när man har spända käkar är att munnen inte kan öppnas helt. Någon kan också råka ut för att käken "hakar upp sig" så att man inte kan stänga munnen.

  • Redan efter ett besök brukar ­käkmusklerna vara så pass uppmjukade att man kan öppna munnen normalt. Sedan behöver man ju kanske upprepa behandlingen ­någon gång för att effekten ska ­vara bestående.

Ett besök hos käkmassören tar 45 minuter och hela processen är inte helt smärtfri.

  • Det är ju inte direkt behagligt ­hela tiden, men nog uthärdligt. Massage av käkmusklerna är bara en del av behandlingen, jag börjar ofta mellan skulderbladen och går upp mot nacken där mycket spänning sitter hos dem som har problem med ­käkarna.

Mot slutet av behandlingen tar han på sig handskar och jobbar med musklerna från insidan av munnen. Kindens muskler får en rejäl stretch.

  • Vi använder ju käkmusklerna nästan mest av alla muskler i kroppen så egentligen är det inte konstigt att de blir spända, säger Anders Granholm.

Problem i käkregionen kan också se symptom på hörseln.

  • En del av mina klienter upplever en form av tinnitus som kan lindras när spänningarna i käkmuskulaturen släpper

Artikeln ur ÖT 27.10.2020